U bent hier

De Kronieken van Hamelen - Episode 2 - Het land Snak

Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /usr/share/drupal7/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /usr/share/drupal7/includes/menu.inc).De Kronieken van Hamelen
Episode 2

  Het land Snak  

Samenvatting

Nog altijd opgesloten in de berg ontdekken de Hamelaars een kooi met daarin een klein mannetje met een kakelende lach. Hij stelt zich voor als de dwerg Gruizel Gruis, van de Dwergmijn bij het Elvenbochtje. Truuk de tovenaar heeft hem in de kooi gestopt nadat hij zijn kip vieze woorden heeft geleerd, 'de kip van Truuk heeft babbels'. Als poortwachter lukt het Aeltje gemakkelijk om de kooi te openen, maar in plaats van dank schopt Gruizel haar tegen haar schenen en rent weg door de middelste van drie deuren. Op de linkerdeur staat “midden”, op de middelste deur staat “rechts” en op de rechterdeur staat “links”.

In de hoop dat de deur hen terug naar Hamelen zal brengen besluiten de Hamelaars Gruizel te volgen door de middelste deur. Daar blijkt het land Snak te liggen, een koninkrijk waar men alleen aandacht heeft voor kunst en cultuur waardoor er nooit iets wordt schoongemaakt. De koningin van Snak, Machteld de Morsige, ziet door haar kijkraam de Hamelaars lopen. Omdat ze zo schoon zijn wil ze meer van hen weten en geeft ze Modderijn, haar enige minister, opdracht ze op het kasteel te ontbieden. Hij zou liever zelf op de troon zitten en doet er alles aan om de koningin niet met haar onderdanen in contact te laten komen, die zouden haar op andere ideeën kunnen brengen.

Minster Modderijn ziet de Hamelaars als onwelkome indringers, zeker als ze in de smaak vallen bij de koningin. Hij weet Machteld te bewegen hen als speciale afgezanten naar Truuk de tovenaar te sturen. In Snak wordt niet gerekend met getallen boven de zeven, en met het telraam van Truuk zou dat wel kunnen. De tovenaar woont op één van de waddeneilanden, het wad Blief. Om daar te komen schenkt de koningin de Hamelaars het vliegend vloerkleed Kamerbreed. In het kijkraam wordt tijdens Snaks Leerzaam Actueel Kwartier aan heel het volk bekend gemaakt dat de mensen van Hamelen zijn uitgezonden om te onderhandelen met de tovenaar.

Feitjes

Uitzenddatum tv-aflevering 18 februari 1972  
Speeldata Kronieken 23 november 2013 Kroniek 6
  14 december 2013 Kroniek 7
  4 januari 2014 Kroniek 8
Liedjes Lied 1a Hamelen openingstune
  Lied 4a Ik ben Gruis
  Lied 5 Hé-ho achter mij aan
  Lied 6 Het vliegend vloerkleed Kamerbreed
Scènes Scène 15 Een grondig onderzoek  
  Scène 16 De gekooide dwerg  
  Scène 17 De drie deuren  
  Scène 18 De grenspaal  
  Scène 19 De wonderlijke reiziger  
  Scène 20 Het denkraam  
  Scène 21 Twavelheid  
  Scène 22 Minister Modderijn  
  Scène 23 De gezanten van Snak  
Hoofdrollen   Bertam Bierenbroodspot
    Lidwientje Walg
    Hilde Brom
    Aeltje Koffij
Kinderen van Hamelen   Barend Stip
    Hector Hondecoeter
    Hilletje Labberton
    Jochempje Quota
    Kaatje Huyck
    Saartje Zegen
Gastrollen dwerg Gruizel Gruis
  minister Modderijn
  hofdame Katharina
  koningin Machteld de Morsige
  hofdame Margaritha
  aardman Emmer van Emmerik

De rollen worden gespeeld doorBenthe, Clara, Emily, Eva, Laura, Libuska, Marta, Matthias, Pascale, Senne, Silke, Sophie, Suzanne en Zoë

De verteller isAart-Teun