U bent hier

De Kronieken van Hamelen - Episode 1 - De rattenvanger van Hamelen

Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /usr/share/drupal7/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /usr/share/drupal7/includes/menu.inc).De Kronieken van Hamelen
Episode 1
  De rattenvanger van Hamelen
  

Samenvatting

De eerste aflevering vertelt het bekende sprookje van de gebroeders Grimm over de rattenvanger van Hamelen.

In Hamelen heerst een rattenplaag. Het lukt de bewoners zelf niet de ratten te verdrijven. Ze zitten overal, ‘van die grote bruine, meneer’. Het stadsbestuur looft een beloning uit voor degene, die het middel verschaft om de ratten te verjagen. Er dienst zich een vreemdeling aan. Een man in het groen, die belooft in ruil voor een pot goud Hamelen van de ratten te verlossen. De gemeenteraad, bestaande uit burgemeester Wal, meester Spicht, Pint de schoenlapper, herbergier Hertshoorn en lakenhandelaar Simone Bierenbroodspot, gaat daarmee akkoord. Het lukt de vreemdeling inderdaad om met zijn fluitspel de ratten tot ver buiten de stadsmuren mee te lokken.

De gierige stadspenningmeester Spicht, weet de andere leden van het stadsbestuur te overtuigen de rattenvanger slechts een klein geldbedrag van 35 dukaten te geven. De rattenvanger heeft immers niet het middel , namelijk de fluit, gegeven. Alleen Simone Bierenbroodspot is tegen dit voorstel. Wanneer haar zoon Bertram op bezoek gaat bij de burgemeester om te protesteren krijgen de twee ruzie. Lidwientje, de dochter van de burgemeester, denkt dat Bertram om haar hand is komen vragen. De burgemeester is zo boos dat er geen sprake meer kan zijn van een huwelijk en de verloving wordt door hem verbroken. Lidwientje is ontroostbaar, maar de stadsomroeper Hilde Brom zorgt ervoor dat zij Bertram ’s avonds stiekem kan ontmoeten bij de stadspoort.

Op dat moment besluit de rattenvanger wraak te nemen door met zijn fluit alle kinderen van Hamelen de stad uit te halen. Barend Stip, de stiefzoon van Pint, Hector Hondecoeter, een rijkekuiszoontje en Hilletje Labberton, het dienstmeisje van de burgemeetster bevinden zich onder hen. Bij de stadspoort raken ook Lidwientje, Bertram en poortwachter Aeltje Koffij in de ban van het fluitspel en volgen de kinderen al even gedwee.

Hilde, die watjes in zijn oren heeft en dus de fluit niet hoort, ziet het allemaal gebeuren. Ze probeert de burgemeester nog te waarschuwen, maar voordat deze uit haar bed is, heeft de rattenvanger met zijn gevold de stad al verlaten. Hilde besluit de vreemde stoet te volgen en ze ziet hoe de wand van de berg Kei zich opent en de kinderen achter de rattenvanger aan naar binnen gaan. Hilde glipt als laatste naar binnen, waarna de berg zich weer sluit. De rattenvanger is opeens verdwenen en de Hamelaars zitten opgesloten in de berg. Ze stellen zich voor het eerst de vraag wie hen de weg terug naar Hamelen vertellen kan.

Feitjes

Uitzenddatum tv-aflevering 22 januari 1972  
Speeldata Kronieken 5 oktober 2013 Kroniek 1
  12 oktober 2013 Kroniek 2
  2 november 2013 Kroniek 3
  9 november 2013 Kroniek 4
  16 november 2013 Kroniek 5
Liedjes Lied 1a Hamelen openingstune
  Lied 2 Heb dank, oh burgemeester Walg
  Lied 3 Ik walg van burgemeester Walg
Scènes Scène 1 De rattenplaag
  Scène 2 De raad vergadert
  Scène 3 De vreemdeling
  Scène 4 Bertram's aanzoek
  Scène 5 De ratten verdwijnen
  Scène 6 De geheime raadsvergadering
  Scène 7 Ik walg van burgemeester Walg
  Scène 8 De hoepel van Saartje
  Scène 9 Een pan met aardappelen
  Scène 10 De beloning van de Rattenvanger
  Scène 11 In de schoenlapperij
  Scène 12 Tien uur heit de klok
  Scène 13 Weg uit Hamelen
  Scène 14 De berg Kei
Hoofdrollen   Bertam Bierenbroodspot
    Lidwientje Walg
    Hilde Brom
    Aeltje Koffij
Kinderen van Hamelen   Barend Stip
    Hector Hondecoeter
    Hilletje Labberton
    Jochempje Quota
    Saartje Zegen
Gastrollen huishoudster Brechtje de Wijn
  lakenhandelaar Simone Bierenbroodspot
  burgemeester Willem Walg
  meester Spicht
  schoenlapper Pint
  herbergier Hertshoorn
  rattenvanger  
  ratten  

De rollen worden gespeeld doorBenthe, Laura, Libuska, Marta, Matthias, Pascale, Senne, Silke, Sophie en Zoë

De verteller is: Aart-Teun