De Kronieken van Hamelen - Episode 1 - De rattenvanger van Hamelen

Episode 1
  De rattenvanger van Hamelen

Samenvatting

De eerste aflevering vertelt het bekende sprookje van de gebroeders Grimm over de rattenvanger van Hamelen.

In Hamelen heerst een rattenplaag. Het lukt de bewoners zelf niet de ratten te verdrijven. Ze zitten overal, ‘van die grote bruine, meneer’. Het stadsbestuur looft een beloning uit voor degene, die het middel verschaft om de ratten te verjagen. Er dienst zich een vreemdeling aan. Een man in het groen, die belooft in ruil voor een pot goud Hamelen van de ratten te verlossen. De gemeenteraad, bestaande uit burgemeester Wal, meester Spicht, Pint de schoenlapper, herbergier Hertshoorn en lakenhandelaar Simone Bierenbroodspot, gaat daarmee akkoord. Het lukt de vreemdeling inderdaad om met zijn fluitspel de ratten tot ver buiten de stadsmuren mee te lokken.

De gierige stadspenningmeester Spicht, weet de andere leden van het stadsbestuur te overtuigen de rattenvanger slechts een klein geldbedrag van 35 dukaten te geven. De rattenvanger heeft immers niet het middel , namelijk de fluit, gegeven. Alleen Simone Bierenbroodspot is tegen dit voorstel. Wanneer haar zoon Bertram op bezoek gaat bij de burgemeester om te protesteren krijgen de twee ruzie. Lidwientje, de dochter van de burgemeester, denkt dat Bertram om haar hand is komen vragen. De burgemeester is zo boos dat er geen sprake meer kan zijn van een huwelijk en de verloving wordt door hem verbroken. Lidwientje is ontroostbaar, maar de stadsomroeper Hilde Brom zorgt ervoor dat zij Bertram ’s avonds stiekem kan ontmoeten bij de stadspoort.

Op dat moment besluit de rattenvanger wraak te nemen door met zijn fluit alle kinderen van Hamelen de stad uit te halen. Barend Stip, de stiefzoon van Pint, Hector Hondecoeter, een rijkekuiszoontje en Hilletje Labberton, het dienstmeisje van de burgemeetster bevinden zich onder hen. Bij de stadspoort raken ook Lidwientje, Bertram en poortwachter Aeltje Koffij in de ban van het fluitspel en volgen de kinderen al even gedwee.

Hilde, die watjes in zijn oren heeft en dus de fluit niet hoort, ziet het allemaal gebeuren. Ze probeert de burgemeester nog te waarschuwen, maar voordat deze uit haar bed is, heeft de rattenvanger met zijn gevold de stad al verlaten. Hilde besluit de vreemde stoet te volgen en ze ziet hoe de wand van de berg Kei zich opent en de kinderen achter de rattenvanger aan naar binnen gaan. Hilde glipt als laatste naar binnen, waarna de berg zich weer sluit. De rattenvanger is opeens verdwenen en de Hamelaars zitten opgesloten in de berg. Ze stellen zich voor het eerst de vraag wie hen de weg terug naar Hamelen vertellen kan.

Feitjes

herbergier Hertshoorn
  rattenvanger
  ratten