U bent hier

Zomerkamp Kabouters - 8-15 juli 2006 - Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (regel 775 van /usr/share/drupal7/modules/book/book.module).


Zomerkamp in Vaassen
  Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (2) 
  8-15 juli 2006 

Algemene info - Verslag - Fotoboek

Hieronder volgt het verslag van de avonturen, die de kabouters hebben beleefd in Hamelen.

In 2001 zijn de kabouters al eerder naar Hamelen geweest.

zaterdag 8 juli
Proloog - De rattenvanger

10:30 Per trein naar Vaassen
We verzamelen in de hal van het station (in uniform). Aan de ouders worden de gesloten enveloppen uitgedeeld met de ouderboekjes erin, die ze pas na het vertrek van de kinderen mogen openmaken. Onderweg in de trein kan worden geluncht.

14:00 Slaapzaal klaarleggen
Het clubhuis met de twee lokalen wordt ingericht als slaaplocatie. In de ene zaal worden de matrassen klaargelegd. De andere zaal wordt gebruikt voor de bagage.

15:00 Kampopening 1: Naar Hamelen
Bertram haalt de kabouters op en vertelt dat hij een lied heeft geschreven voor Lidwientje. Wellicht willen de kabouters het horen? Ze gaan op zoek naar Lidwientje, waar Bertram het lied ten gehore brengt.

Hé, kom op het balkon

Bertram en Lidwientje heten de kabouters welkom in Hamelen. De kabouters ontvangen een mapje, waarin het kampboekje zit en waarin ze in de loop van de week liedjes kunnen verzamelen.

Wanneer je ooit de weg kwijt raakt is het handig om het volgende liedje te leren:

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Bertram en Lidwientje leiden de kabouters rond in Hamelen. Ze vertellen waar ze wel en niet mogen komen. Ook komen ze in de keuken, waar ze alleen mogen komen als hen dat gevraagd wordt. De kookstaf is bezig met lekkere witlof klaar te maken. Bertram en de kabouters gruwelen er echter van. Ze gaan verder met de rondleiding. Bertram en Lidwientje laten hen de poortwachter Aeltje zien, die bij de poort woont.

Wanneer ze terugkeren bij de keuken komt de kookstaf naar buiten gerend, want er blijken ratten te zijn in de keuken. Alle groente is aangevreten door ratten. Lidwientje gaat met Hildebrand naar haar vader de burgemeester om hiervan te vertellen. Ondertussen proberen de kabouters de ratten te verjagen, zonder succes. Hildebrand, de stadsbode, keert weer terug van de burgemeester en roept om, dat er die avond audiëntie is bij de burgemeester. Een ieder die een idee heeft om de ratten te verjagen krijgt dan het woord. Maar wat eten we vandaag?

Wat eten wij vandaag

Hierna mogen de kabouters zich omkleden voor de audiëntie bij de burgmeester.

20:00 Kampopening 2: Op audiëntie bij de burgemeester
Alle kabouters mogen hun ideeën vertellen. Niets blijkt te werken. Dan verschijnt er een vreemde man: de rattenvanger. Hij belooft de ratten te verjagen voor een grote beloning. Hij vraagt iedereen om watten in zijn oren te doen. Hij pakt zijn fluit en de ratten volgen hem. Dat lukt en dan keert hij terug naar de burgemeester. Die wil hem geen geld geven, want hij wil eerst zien of de ratten niet terugkeren. De rattenvanger vervloekt de stad en zegt dat ze er spijt van zullen krijgen. Bertram, die ook langskomt om aan de burgemeester de hand van zijn dochter te vragen maakt verschrikkelijke ruzie met hem, want hij is het niet met hem eens. De burgemeester weigert het huwelijksaanzoek.

21:00 Kabouters naar bed
De kinderen maken zich klaar voor het naar bed gaan. Ze poetsen hun tanden en kleden zich om in hun nachtkleding. Er wordt een verhaal voorgelezen.

22:30 Kampopening 3: De lokroep van de rattenvanger
’s Avonds laat worden de kinderen uit bed gelokt door de fluit van de rattenvanger. Ze gaan achter hem aan en worden opgesloten in een grot in de bergen. Daar besluiten ze te overnachten.

In een spelonk (avondlied)

zondag 9 juli
De Drie Deuren – Het paleis van Snak

8:00 De drie deuren
De volgende ochtend gaan de kabouters op onderzoek in de grot. Ze vinden er drie deuren en een kooi met de dwerg Gruizel Gruis.

Ik ben Gruis

Ze vragen aan hem de weg naar Hamelen. Hij kent geen Hamelen, maar vraagt wel of ze hem willen bevrijden. Met de sleutels van Aeltje bevrijden ze hem. De dwerg schopt tegen de schenen van Aeltje en verdwijnt door een deur in de muur. Aeltje is verontwaardigd en gaat achter hem aan, ondanks waarschuwingen van Bertram en Lidwientje. De anderen besluiten dan maar achter hem aan te gaan. Ze komen terecht in een vreemde sprookjeswereld. Van de dwerg is echter geen spoor te bekennen.

Hé-ho achter me aan

De kabouters lopen verder en komen aan in een paleis, waar de zeer vieze koningin Machteld de Morsige woont, die zich nooit wast of kamt. Ze wordt bijgestaan door Minister Modderijn. Van hen krijgen de kinderen een ontbijt aangeboden. Er wordt alleen met de handen gegeten (geen bestek).

9:30 Het paleis van Snak
In het paleis doen de kinderen allerlei spelletjes en activiteiten:
- Snoephappen in water
- Voorwerpen uit modderemmer halen
- Vla voeren (geblinddoekt)

14:00 Worstelwedstrijd
's Middags wordt een worstelwedstrijd gehouden tussen de kabouters.

19:30 Het vliegend vloerkleed Kamerbreed
De koningin is erg dom en wil de tafel van vier leren, wat maar niet lukt. Ze heeft een Telraam nodig, die gehaald kan worden bij Tovenaar Truuk. De kabouters beloven te helpen en gaan het Telraam halen. Ze krijgen van de koningin het vliegend vloerkleed Kamerbreed.

Het vliegend vloerkleed Kamerbreed

We spelen het spel "Ik vlieg op vloerkleed Kamerbreed en ik zie …"

We overnachten onderweg naar Zier op een weilandje in de open lucht. Er is een groot bed neergelegd, waar alle kabouters op kunnen slapen: een heel groot en breed bed.

Hemeltje, hemeltje (avondlied)

maandag 10 juli
De Toveracademie van Zier / De prinsentoto

9:30 De Toveracademie van Zier
Per vloerkleed komen de kabouters aan in Zier, de Toveracademie van Tovenaar Truuk.

Maar een tovenaar…

Daar ontvangen ze van Truuk een telraam. Ze ontmoeten er ook een tovenaarsleerling, die een prins blijkt te zijn. Prins Tor van Sombrië om precies te zijn. Deze treurt om zijn geliefde Madelein, bij wie hij nooit op tijd aanwezig kan zijn, omdat hij zijn tovenaarsdiploma nog niet behaald heeft. Vanavond is er een hofbal op het paleis van Bambergen, waar prinsen, die willen trouwen met prinses Madelein, aanwezig moeten zijn om naar haar hand te dingen.

Het tovenaarsexamen
In de examenzaal is een lange tafel waar overheen een groot laken is. Alle kabouters gaan met de toverboeken van prins Tor onder de tafel zitten.

Dan komt Tovenaar Truuk binnen met een gast, Heks Slik. De Hamelaars kunnen luid en duidelijk hun gesprek volgen. Slik heeft een prins, die op de Biesheuvel langskwam betoverd. Ze heeft hem in een kikker veranderd, zodat hij niet op tijd bij het hofbal kan zijn. Tovenaar Truuk vertelt, dat de heks gerust kan zijn, dat ook prins Tor niet op tijd zal zijn, omdat het examen zo moeilijk zal zijn, dat hij het niet zal halen.

De kabouters kunnen niets doen, want dan verraden ze dat ze eigenlijk vals willen spelen. Dan komt prins Tor binnen om het examen te doen. Ze helpen Tor met het tovenaarsdiploma door de antwoorden op te zoeken in de toverboeken.

Prins Tor haalt een ruime voldoende voor het examen en nodigt als dank de kabouters uit om met hem mee te gaan naar het hofbal in Bambergen. De kinderen vertellen over Truuk en Slik, maar ze kunnen niets bewijzen.

Examenfeestspel

Tor wil een champagnefles ontkurken, maar in plaats van dat de kurk wegschiet, schiet de fles weg. Dat vindt Tor wel een leuk spel en hij stelt voor, dat de kinderen een wedstrijd houden, wie de fles het verste weg kan schieten.

14:00 Heks Slik en de kikkerprins

De Prins van Doedel aan de Vlier

De kabouters gaan op weg. Onderweg komen ze bij een vijver een kikkerprins tegen. Prins Tor herkent aan zijn kleding, dat het prins Olaf van Witfranje is. Naast hem staat een man, die zich voorstelt als Ambtenaar Ogterop, veiligheidsambtenaar van Bambergen. Hij is op zoek naar prinsen die naar het hofbal willen komen. Maar deze prins is niet in staat om te komen. Ogterop weet wel dat er vlakbij het huisje van een heks is, Heks Slik. Met z’n allen gaan ze naar het huisje toe. Als ze daar aankomen, zien ze dat alles overhoop gehaald is. Van Heks Slik is niks te bekennen. Ze zoeken en vinden haar uiteindelijk in de kelder van het huis opgesloten en met handboeien en kettingen geketend aan handen en voeten. Gelukkig heeft de poortwachter Aeltje voor elk slot een sleutel. Heks Slik vertelt, dat ze door prins Guurt is beetgenomen. Prins Guurt kan zich vermommen als de beste. Het was dus Guurt, die bij Truuk langs is geweest, vermomd als Heks Slik. Guurt wil graag zelf met prinses Madelein trouwen, koningin Madelien van de troon stoten en zo de machtigste koning worden.

- Aankleedspel
Per volkje wordt één kabouter door de andere kabouters aangekleed. Wie kan de meeste kleren aan?

- Vermomspel
Met de volkjes wordt een estafette gedaan waarbij onderweg verschillende kledingstukken moeten worden aangetrokken.

Met z’n allen gaan ze verder naar Bambergen.

19:30 Het hofbal / De prinsentoto
Aangekomen op het paleis in Bambergen maken de kabouters kennis met koningin Madelein en haar dochter prinses Madelein.

Op het hofbal

Iedereen maakt zich klaar voor het hofbal en wanneer het feest in volle gang is, doet de koningin een aankondiging. Ze heeft een wedstrijd uitgeschreven, een prinsentoto, voor wie met haar dochter mag trouwen. De prinsentoto bestaat uit drie gevaarlijke opdrachten. De winnaar is het waard om met haar dochter te trouwen. Er zijn nog vier andere prinsen, die om de hand van Madelein dingen: prins Olaf van Witfranje, prins Koen van Kaan, prins Roelof van Bontubal en prins Guurt van Grasp. De kabouters hebben geen bewijzen tegen prins Guurt, dus ze kunnen hem niet ontmaskeren. Ambtenaar Ogterop, belast met de prinsentoto, weet dat er prinsen zullen zijn, die vals spelen. Hij vraagt Bertram om zich als prins in te schrijven en zo een oogje in het zeil te houden. Lidwientje, Aeltje en de kinderen kunnen dan als hofhouding in het paleis komen werken en zo ook overal hun oren en ogen goed de kost geven.

's Avonds zingt prins Tor een liefdeslied voor prinses Madelein.

Ik gaf mijn lief ... (avondlied)

dinsdag 11 juli
Opdracht 1 : De schone slaapster

9:30 De schone slaapster

Prinsenlied

De prinsen ontvangen hun eerste opdracht van Ambtenaar Ogterop. Er schijnt een geheimzinnig kasteel te zijn, waar prinsessen in slaap vallen als ze zich prikken aan een spinnenwiel. De prinsen moeten het geheim oplossen. Iedereen denkt natuurlijk meteen aan Doornroosje, de schone slaapster. Als ze met z’n allen in het kasteel zijn aangekomen, ligt er inderdaad een prinses op een bed. Het is prinses Madelein. Uit het raam vlucht heks Stoof. Ze laat een briefje achter met een plattegrond van waar ze zich bevindt. De kabouters achtervolgen haar, maar ze is te snel. ALs ze terugkeren is prinses Madelein verdwenen. Ze bekijken de plattegrond en besluiten achter de heks aan te gaan.

14:00 Een achtervolging
De kabouters achtervolgen de heks op de fiets. Ze rijden door stad en land en geraken zelfs bijna in de jungle verdwaald. Uiteindelijk komen ze bij een strandje bij een meer, waar heks Stoof in het water staat. Prinses madelein ligt op het strand, nog steeds in diepe slaap. De kabouters zingen een heksenlied, waarna de heks oplost in het water.

Iene miene mom

De kabouters spelen de rest van de middag in het meertje.

woensdag 12 juli
Opdracht 2 : De verdwijnhoed van Elfenkoning Pipijn

Juliëtte is jarig, dus krijgt ze cadeautjes op bed en eten we taart in onze nachtkleding.

9:30 De verdwijnhoed van Elfenkoning Pipijn

Pipijn wordt 1002

Elfenkoning Pipijn wordt op zijn troon binnengedragen, terwijl hij wordt toegezongen. Het is zijn 1002e vermaandag. De prinsen krijgen van ambtenaar Ogterop hun tweede opdracht: Elfenkoning Pipijn heeft hulp nodig: hij is zijn verdwijnhoed kwijt en de prinsen moeten proberen deze terug te vinden. Als de koning zijn verdwijnhoed niet heeft voor het einde van de dag, is hij geen koning meer. De kabouters horen dat Elf Wortelgroen de hoed voor zichzelf wil hebben en de hoed heeft gestolen, zodat hij koning kan worden. Elf Wortelgroen is gevlucht naar de grote stad, omdat hij denkt dat niemand hem daar kan vinden.
Dus gaan Bertram, Lidwientje en de kinderen op pad naar de stad.
De kinderen mogen in de stad op zoek gaan naar Elf Wortelgroen en de Verdwijnhoed. Ondertussen mogen ze ook zelf hun boodschappen doen.
Uiteindelijk wordt de hoed in een etalage gevonden, maar van Elf Wortelgroen is geen spoor te vinden.

13:00 Uitstapje
We gaan naar de bioscoop (Over the hedge).

donderdag 13 juli
Opdracht 3 : De reuzen van Dril

10:30 De reuzen van Dril: Gondolf
De prinsen moeten reus Gondolf van Sloe verslaan, die in de vallei van de ruïnes van Dril alles kort en klein slaat.

Gonda van Hillegom

De gevaarlijke tocht
Om bij reus Gondolf te komen moeten ze een lange en gevaarlijke tocht naar de bergen ondernemen. Onderweg komen ze allerlei moeilijkheden tegen.

- Opdracht 1 (Verhaalspel)
Er moet een drukke weg worden overgestoken. Dit kan alleen op een speciale manier: Iedereen gaat naast elkaar staan. De leiding gaat nu een verhaal vertellen. Vooraf is echter afgesproken dat bepaalde woorden een bepaalde beweging voorstellen. Dus bijvoorbeeld bij het horen van het woord "boom" moet de hele groep zich uitstrekken en de handen zo hoog mogelijk in de lucht steken. Degene die een verkeerde beweging maakt is af.

- Opdracht 2 (Balovergooispel)
Twee groepen van gelijke grootte lopen vrij over terrein en mogen met de bal overgooien. Is er vijf keer over gegooid binnen een team, heeft men een punt. Er mag veel gedaan worden om bal te heroveren.

- Opdracht 3 (Code kraken)
Twee spelers worden geblinddoekt in een cirkel in het bos geplaatst, met enkele codestukken tussen de voeten. Op een afstand staan de groepen. Op een signaal gaat van elke groep een speler naar de geblinddoekten en probeert de code te bemachtigen zonder getikt te worden. Is een speler door een geblinddoekte getikt, dan moet zij terug naar haar groep. De volgende speler kan dan proberen een stuk te bemachtigen. De rest kan ondertussen het geheimschrift proberen op te lossen. De groep die als eerst de code kraakt wint.

14:00 De reuzen van Dril: Gonda
Gondolf neemt de kinderen mee naar Gonda’s huis. Ze ligt in haar slaapkamer te snurken, maar om bij haar te komen moeten ze eerst het huis door. Het huis bestaat natuurlijk uit grote meubels, waar de kinderen overheen moeten klimmen.

17:00 Diner
De kinderen mogen helpen met koken. Elk volkje maakt een onderdeel van de maaltijd.

vrijdag 14 juli
De laatste wedkamp / Huwelijk Tor en Madelein

9:30 De laatste wedkamp
Prins Olaf van Witfranje, Prins Koen van Kaan, Prins Roelof van Bontubal, Prins Guurt van Grasp en prins Tor van Sombrië gaan de laatste wedkamp aan, een vragenronde. Gruizel Gruis is jury. Bij de laatste vraag krijgen de prinsen allemaal een briefje in de handen gedrukt van Gruizel Gruis, die het antwoord heeft afgekeken bij Ambtenaar Ogterop. Alle prinsen geven het juiste antwoord. Alleen prins Tor zegt, dat hij is voorgezegd, wat het enige goede antwoord blijkt te zijn. Een Prins moet immers eerlijk zijn. Prins Tor heeft gewonnen. Prins Guurt is woedend. Dan vertelt Bertram dat hij er achter is gekomen, dat Guurt de boel heeft gesaboteerd. Guurt wordt gevangen genomen en in de kerker geworpen. Dan kan het feest beginnen.

14:00 Voorbereiding feestavond
De kabouters mogen voor het feest allerlei leuke acts verzinnen. Voor het feest kan beginnen wordt Guurt berecht. Onder andere Heks Slik en Prins Olaf van Witfranje getuigen tegen Guurt, die hierna wordt verbannen uit het koninkrijk van Bambergen.

17:30 Barbeque
Na de barbecue mogen alle kabouters zich omkleden voor de bruiloft van prins Tor met prinses Madelein.

19:30 Bonte avond: Het huwelijk van Tor en Madelein
’s Avonds wordt het huwelijk van Tor en Madelein gevierd, waarbij de kabouters mogen optreden.

zaterdag 15 juli
Terug naar Hamelen

9:30 Terug naar Hamelen
Hoewel het erg gezellig is in Bambergen verlangen de kabouters terug naar Hamelen. Gruizel Gruis, die is bijgedraaid, vertelt hen de weg naar de drie deuren. Ze keren door de deuren terug naar Hamelen.

15:00 Afscheid van kinderen
Na een lange reis keren de kinderen terug in Hamelen. De burgemeester is zo blij, dat hij het huwelijk tussen Lidwientje en Bertram goedkeurt. Dat zal gevierd worden na de vakantie.