U bent hier

Zomerkamp Kabouters - 31 juli-5 augustus 2010 - JubJam100

Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (regel 775 van /usr/share/drupal7/modules/book/book.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /usr/share/drupal7/includes/common.inc).


Zomerkamp in Roermond
  JubJam100 
  31 juli-5 augustus 2010 

Algemene info - Verslag

Groepsfoto

De JubJam100 is één van de grote activiteiten van Scouting Nederland in het kader van 100 jaar Scouting in Nederland.

De kabouters nemen hier net als de padvindsters aan deel. De kabouters staan op het subkamp Middellandse Zee op het terrein Italië.

zaterdag 31 juli - ochtend

Reis naar Roermond

Op zaterdagochtend verzamelen we ons op station Leiden Centraal. Hier wordt afscheid genomen van de ouders, waarna we met de trein naar Roermond gaan. In Amsterdam Centraal stappen we over. De reis duurt totaal meer dan 2½ uur. Vanaf station Roermond worden we met een pendelbus naar het JubJam-terrein gebracht. Daar komen we in het begin van de middag aan.


zaterdag 31 juli - middag en avond

Kamp opzetten en inrichten

We lopen naar ons eigen subkamp Middellandse Zee. We melden ons bij de infotent van het subkamp. Zij wijzen ons een terrein aan, waar we onze tenten mogen neerzetten.
Andrea, die al een week op het terrein aanwezig is als medewerker, komt met onze kampdassen en polsbandjes, die vervolgens worden uitgedeeld. Niet veel later arriveert zowel de aanhanger met de tenten als een platte kar met al onze persoonlijke bagage en kampmateriaal. Met zijn allen zetten we de tenten op, waarna de kabouters hun tenten mogen inrichten.
Ondertussen kunnen we ook onze basiskratten en fourage voor de eerste dag halen. Met één van de volkjes gaan we koken: soep en Chinese rijsttafel. Onze eerste maaltijd is goed geslaagd en we eten er lekker van.
Voorlezen Ondertussen is het al vrij laat en gaat Linda naar het troepstafberaad. We wachten af wat er die avond nog gaat komen, maar als Linda na ruim een uur terugkeert, blijkt dat er geen subkampopening meer zal plaatsvinden. Omdat het een lange dag was gaan de kinderen naar bed. Linda en Aart-Teun lezen het eerste deel van het zelfgeschreven zomerkampverhaal voor, waarin een rol is weggelegd voor de kinderen zelf.

Celebration Dayzondag 1 augustus - ochtend

Celebration Day: show

De volgende ochtend gaan we op pad naar het grote podium op de Plaza, waar een show wordt gegeven in het kader van War Child. Al om negen uur begint het veld voor het podium vol te stromen. Om tien uur is het al flink vol en zitten heel veel welpen, scouts en explorers op het veld te wachten. De show kan beginnen. De show is een afwisseling van wensen, muziek en optredens. Zo komt het lied 'Make it a better place' een paar keer voorbij en al snel gaan de handen in de lucht. Vooral de welpen zwaaien vrolijk mee, de explorers zitten achteraan nog rustig wakker te worden. Voor het lied 'The greatest love of all' doet een man nog een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin, wat gelukkig aanvaard wordt. Het lied 'Hello World!' mag natuurlijk niet ontbreken. Het publiek kent het goed en kan met de tekst op de grote schermen meezingen. Weer zwaaien de handen mee en zingen veel mensen uit volle borst.
Met één van de wensen, die in een filmfragment getoond wordt, is iedereen het roerend eens: "Wij wensen, dat Scouting over honderd jaar nog steeds bestaat!" Daarna neemt een DJ het podium over en krijgt iedereen de kans om wakker te worden met dansen en springen.
Tussen de middag lunchen we samen met twee andere groepen en maken zo kennis met andere kinderen en leiding.

Peace-teken voor War Childzondag 1 augustus - middag

Celebration Day: activiteiten

De middag van de Celebration Day staat in het teken van War Child. Deze organisatie probeert oorlogskinderen weer te leren spelen en plezier te maken. Het is voor Scouting een mooie kans om meer over deze organisatie te weten te komen door hun activiteiten te doen.
Met de kabouters doen we een spel met een petfles. Kinderen in oorlogsgebieden spelen vaak met eenvoudige dingen en verzinnen er van alles bij. Een petfles kan bijvoorbeeld een microfoon zijn, een slaghout of een auto. Alle kabouters mogen zoveel mogelijk dingen verzinnen wat je met een petfles kan doen.
Aan het eind van de middag hebben alle JubJam100-deelnemers samen het vredesteken gemaakt. Vanuit de lucht wordt een foto gemaakt door een vliegtuigje. Alle kinderen zwaaien met witte lintjes, terwijl het vliegtuigje enkele keren oveertrekt.
Ook 's avonds eten we weer met dezelfde drie groepen bij elkaar, deze keer heerlijke pannenkoeken!

Waterfeestzondag 1 augustus - avond

Celebration Day: feest

Het feest op Celebration Day is voor iedereen, voor de welpen, scouts en de explorers. Echt iedereen mag komen.
Er is ook een thema voor dit feest: The Four Elements! Hier komen wij: Land, Lucht en Water samen!
Er is ook een dresscode: Project Aqua! De kabouters hebben zich ook verkleed als duikers, zeemeerminnen en watermensen.
Het is superdruk voor het grote podium. Het feest kan beginnen!
De kabouters staan niet zo ver van het podium met grote ogen naar de DJ’s te kijken. Ze moeten even wennen aan de stampende muziek.
De muziek is niet erg gericht op de jongste deelnemers van de JubJam en de kabouters zijn één van de weinigen die zich aan de dresscode hebben gehouden.
Eenmaal in bed krijgen de kabouters het tweede deel van het avontuur te horen, waarin ze zelf een rol spelen.


Outdoormaandag 2 augustus - overdag

Ticketactiviteiten

 

Maandag is de eerste dag van de keuzeactiviteiten. De kabouters gaan in drie groepen uiteen. Noa, Eva, Ayla en Sophie gaan naar 't Geheime Junglespoor. Een eeuwenoude schat ligt in een zonnetempel diep in de jungle. Deze schat wordt heel goed bewaakt en je mag niet zomaar de tempel in. Alleen de echte avonturier die de enige sleutel heeft van de schatkist mag naar binnen. Tijdens onze hike gaan we van de welpen echte avonturiers maken en vinden zij de weg naar de zonnetempel en de sleutel om de schatkist te openen?
Freija, Maika, Nienke, Laura en Christine gaan naar Outdoor. Ze kunnen kiezen uit diverse activiteiten, zoals de High Rope Course en de klimwand, maar ook is er nog de tokkeltoren, de speleobox en natuurlijk de slackline. De kabouters durven alles aan en zweven en klimmen hoog in de lucht.
Expeditie Meinweg Puck, Kiora en Alex gaan ondertussen naar de Expeditie Meinweg. De Meinweg is één van de nationale parken in Nederland. Je vindt hier veel bos, heide en vennen. Met Expeditie Meinweg gaan we per bus naar dit mooie natuurgebied toe, om daar een hike te gaan lopen. Onderweg op de expeditie komen we veel natuur tegen: heide, bos en vennetjes, en we lopen ook een stukje over een oude spoorlijn. Maar we komen tijdens deze tocht ook een aantal rare snuiters tegen, die elk met een probleem zitten. In ruil voor onze hulp, krijgen we van hen een deel van de oplossing van de puzzel: een plaatje, die een letter moet voorstellen. De kabouters weten al snel welke letters ze moeten verzamelen: de letters van het woord SCOUTS en ze leren ook wat dit betekent: Samen - Code - Outdoor - Uitdaging - Team - Spel: In het kort dus wat scouting inhoudt.

maandag 2 augustus - avond

Vossenjacht

Op maandagavond wordt er een vossenjacht georganiseerd door de subkampstaf over het subkamp en de Plaza.
Er lopen ruim 40 vossen rond en de kabouters worden verdeeld in groepjes en samengevoegd met kinderen uit andere groepen. Ondanks een beetje regen is het erg leuk om al die verklede figuren rond te zien lopen.
Hierna gaan de kabouters weer naar bed. Ze kunnen bijna niet wachten op het voorleesavontuur om te horen hoe het verder gaat.

Kanoëndinsdag 3 augustus - overdag

Ticketactiviteiten

De tweede dag van de keuzeactiviteiten kunnen we uitslapen, want onze activiteit begint pas 's middags. Als we uitgeslapen zijn brengen we een bezoekje aan de Plaza, waar ook veel te zien is: de Scout Shop, een supermarkt en een swop-tent. De kinderen kunnen hier iets voor zichzelf kopen. Ook zijn er verschillende activiteiten, zoals Arts & Crafts, waar je kan knutselen, Sports & Games, waar je spelletjes kan doen en Live Cooking, waar je even een lekker klein hapje kan koken of bakken.
's Middags gaan we met de hele groep kabouters kanoën. We moeten eerst een eind lopen langs de Scouts-terreinen naar een veerpontje, waar we worden overgezet naar de andere kant van de Maas. Daar moeten we weer een eindje lopen tot we bij een meertje komen. Hier liggen de kano's klaar. Na een korte instructie gaan de kabouters in drie kano's op pad naar een drietal posten, die rondom het meertje verspreid zijn. Hier doen ze een spel of activiteit (zoals proberen vuur te maken) voor ze verder mogen kanoën en uiteindelijk weer bij het startpunt terugkeren.

Welpenfeest

dinsdag 3 augustus  - avond

Welpenfeest

Hathi’s Hut, de feesttent op het scouts-terrein maakt deze avond plaats voor een exclusief feest voor alle welpen en kabouters! Ingrediënten voor deze avond: Kleur, Kleur en nog eens Kleur! De kinderen kleden en schminken zich kleurrijk en gaan dan naar het feest. De muziek is hier goed gericht op de kabouterleeftijd en ook de versnaperingen (limonade, popcorn en suikerspinnen) laten ze niet aan hun neus voorbijgaan. Het is een leuk feest!
Moe maar voldaan keren de kabouters weer terug naar hun tenten om te gaan slapen, maar niet voordat weer een stuk verhaal wordt verteld.

Zandsculpturenwoensdag 4 augustus - overdag

Ticketactiviteiten

Deze dag gaan we in twee groepen uiteen.
De eerste groep bestaande uit Kiora, Ayla, Alex, Sophie, Christine en Puck gaan naar het Zandsculpturenfestival. Ze maken eerst een tocht over de Maas met een binnenvaartschip, waarbij ze een mooi uitzicht hebben over Roermond en zwaaien naar alle voorbijgaande boten en schepen. De zandsculpturen zijn erg mooi en de kabouters bewonderen alle beelden. Ze hebben een vragenlijst gekregen met vragen over de beelden, die ze mogen beantwoorden. Aan het eind mogen ze zelf ook in een grote zandbak spelen met hetzelfde zand en proberen om iets te maken.
Most Primitive De andere groep (Freija, Maika, Nienke, Eva, Noa en Laura) gaan ondertussen naar Most Primitive, waar ze kunnen kiezen uit verschillende activiteiten, zoals vuur maken met vuurstenen, een mok maken van een kokosnoot of fakkels maken.

woensdag 4 augustus - avond

Sluitingsceremonie

Op woensdagavond is het alweer tijd voor de closing ceremony. Na vijf dagen van lol maken, feesten, activiteiten doen en nieuwe vrienden maken zit het kamp erop. De sluiting bestaat uit enkele korte toespraken en uit een spetterende show met luchtacrobatiek, vuur en muziek.
Nadat de sluiting begonnen is met het lied 'That’s what friends are for' neemt kampleider Liesbeth het woord. Ze bedankt, samen met Niels, iedereen en ze spreekt voor alle deelnemers als ze zegt, dat ze een geweldig kamp achter de rug heeft. Scouts2gether was ook inderdaad een kamp met elkaar, met iedereen. Ook Ger Koopmans, voorzitter van Scouting Nederland, neemt het woord en deelt aan Jan Buys, ook kampleider, het gouden waarderingsteken uit. Als dit officiële gedeelte erop zit, kan de echte show beginnen.
Spektakel Zangeressen en acrobatieken zwaaien aan grote bouwkranen door de lucht, maar ook op de grond gebeurt van alles. Een vuurshow met vuurspuwers, vuurpoi-zwaaiers en dansers eist de aandacht op. Je komt ogen te kort om alles overal te volgen: het vindt namelijk allemaal plaats in deze twee bouwkranen en op drie podia op de grond. Het publiek geniet van de show. De show wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk, waarna een DJ het overneemt.
Een schitterend kamp komt ten einde, de meeste mensen hebben nog lang geen zin om naar huis te gaan. Maar er is niets aan te doen, het kamp zit erop. De JubJam100 was fantastisch!

donderdag 5 augustus - ochtend

Kamp afbreken

's Ochtends is het al weer vroeg dag, want we moeten voor 11 uur het terrein af zijn. We breken met zijn allen de tent af. De kabouters helpen daar heel goed bij en vragen steeds of ze nog erggens mee kunnen helpen.
De kinderen pakken hun eigen bagage in, terwijl de leiding de kisten met materiaal inpakken. Hierna worden de tenten afgebroken. De aanhager wordt gehaald en ingeladen. De kabouters moeten vervolgens zelf hun eigen bagage dragen naar een parkeerterrein op een half uur lopen van het kampterrein vandaan, waar ouders de bagage en materiaal komen halen. Daarna keren ze terug naar het terrein.

donderdag 5 augustus - middag

Reis naar Leiden/Oegstgeest

Met een pendelbus vertrekken de kabouters weer naar het station en zitten ze weer twee en een half uur in de trein terug naar huis. Vanaf station Leiden worden de kinderen met drie auto's opgehaald en naar het clubhuis gebracht. Daar krijgen de kinderen nog enkele aandenken, zoals een schatkistje en een badge. Tot slot wordt nog één keer het kamplied 'Hello world!' gezongen alvorens ze naar huis kunnen.