U bent hier

Zomerkamp Kabouters - 19-26 juli 2008 - De brief voor de koning

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (regel 775 van /usr/share/drupal7/modules/book/book.module).


Zomerkamp in Nuenen
  De brief voor de koning 

  19-26 juli 2008 
Algemene info - Kamplied - Verslag - Fotoboek

Introductie
Lees voor de introductie van het zomerkamp de verslagen van de opkomsten van 21 juni, 28 juni en 12 juli.

vrijdag 18 juli

Bagage brengen door kinderen
De kabouters brengen hun bagage naar het parkeerterrein, waar deze wordt ingeladen door ouders en de kookstaf. Verder worden de reserve-fietssleutels en het zakgeld van de kinderen ingenomen.

Uitreiking van reiskleding aan de kabouters
De kabouters komen aan in de Citadel en worden verwelkomd door een lakei van koning Antar. Ze verzamelen in de wachtruimte. Eén voor één worden de kabouters door de lakei naar Tiuri gebracht.
Tiuri heeft aan koning Antar toestemming gevraagd om de kabouters en de leiding mee te nemen naar het kasteel van koning Dagonaut, zodat ook zij de feesten mogen meemaken.
Tiuri vraagt aan elke kabouter of ze mee wil naar Dagonaut. Als ze ja zegt, zegt Tiuri, dat ze als hofdame mee mag reizen en ontvangt ze reiskleding van een hofdame en een geldzakje. Dan gaat ze naar de kleedkamer, waar ze zich mag omkleden.
De kabouter mag haar uniform (blouse, das, t-shirt) uittrekken en aan één van de daar aanwezige twee hofdames geven.

zaterdag 19 juli
Proloog

De reis naar de Stad van Dagonaut
De kabouters en leiding verzamelen in de hal van het station. Aan de ouders worden de gesloten enveloppen uitgedeeld met de ouderboekjes erin, die ze pas na het vertrek van de kinderen mogen openmaken.
Tiuri reist per ijzeren koets naar het land van Dagonaut. De kabouters en leiding reizen als hofdames en lakeien mee. Onderweg kan worden geluncht.
Omdat het zo’n lange reis is gaan we op halteplaats Utrecht met z’n allen een ijsje eten. Eén leiding past op de bagage, maar die valt in slaap.
Als de kabouters terugkeren merkt Tiuri dat hij een andere rugzak heeft. Maar ze moeten snel verder en in de volgende koets opent Tiuri de rugzak om te kijken wat er in zit. In de rugzak zit een kaart van het rijk van Dagonaut en Unauwen met een aantal kruisjes erop.

Ook zit er een met drie lakzegels verzegelde brief in. De kabouters willen de brief natuurlijk openmaken, maar Tiuri zegt, dat dat niet mag. Een verzegelde brief is alleen bestemd voor degene voor wie de brief bedoeld is. Er staat weliswaar geen naam op de envelop, maar toch mogen ze de brief niet openmaken. Dat is niet ridderlijk.

De Stad van Dagonaut
De kabouters worden in het kasteel van koning Dagonaut ontvangen door twee hofdames, die de kabouters hun slaapzaal wijzen. Verder vertellen ze dat er ’s avonds een speciaal banket is voor alle schildknapen en hun gevolg.

Banket
Aan het eind van de middag maken Tiuri, de andere schildknapen en de kabouters zich klaar voor het banket bij de koning.
Ze worden ontvangen door koning Dagonaut en zijn vrouw. Hij heet hen welkom en opent het banket. Na het banket vinden er enkele spelen en activiteiten plaats.

De laatste opdracht
Tiuri en de andere schildknapen krijgen de laatste opdracht van koning Dagonaut voordat ze tot ridder geslagen kunnen worden. Ze moeten een hele nacht waken in een kapel om daar na te denken over wat het betekent om ridder te zijn. Ze mogen de kapel niet verlaten, niet met elkaar praten en ook niet slapen.
De overige kabouters maken zich klaar voor het naar bed gaan. Ze poetsen hun tanden en kleden zich om in hun nachtkleding.

De Zwarte Ridder met het Witte Schild
De kabouters gaan naar bed, maar worden als ze net liggen gestoord door een oude schildknaap, die vraagt of zij zijn rugzak hebben. Dat hebben ze niet, want die heeft Tiuri meegenomen de kapel in. Samen met de oude schildknaap gaan ze naar de kapel, waar ze Tiuri vragen om naar buiten te komen door om hulp te roepen. Tiuri komt uiteindelijk naar buiten (met de rugzak), wetende dat hij eigenlijk niet mag. De oude schildknaap vraagt of hij de brief wil bezorgen bij de Zwarte Ridder met het Witte Schild, die ergens in het bos is achtergebleven. Hijzelf is te oud om die tocht af te leggen. Als Tiuri snel is is hij voor de dageraad weer terug in de kapel. Tiuri aanvaardt na enig aarzelen de opdracht. De kabouters gaan mee. In het bos aangekomen blijkt de ridder zwaar gewond te zijn. Hij is uitgedaagd door de Zwarte Ridder met het Rode Schild, maar deze heeft hem in een hinderlaag gelokt, waarbij vele Rode Ruiters hem hebben aangevalllen. Daarom vraagt hij Tiuri om de brief naar koning Unauwen te brengen. Hij zegt hem dat niemand er van mag weten en dat er Rode Ruiters achter de brief aan zitten. Op de kaart staat de geheime, veilige route die hij wilde gaan. Zowel de kaart als de brief mogen niet in handen komen van de vijand. Tiuri aanvaardt de opdracht, wetende dat hij niet op tijd terug zal zijn om geridderd te worden. In zijn armen sterft dan de ridder.
De kabouters en Tiuri overnachten in het bos.

zondag 20 juli
Tocht door het bos – Het Bruine Klooster

Tocht door het bos
Tiuri en de kinderen gaan op pad door het bos. Onderweg doen ze verschillende activiteiten. Halverwege worden ze achternagezeten door Rode Ruiters, maar ze weten aan hen te ontkomen.
Ze komen uiteindelijk aan in het Bruine Klooster, waar ze worden onthaald door twee monniken, die hen hun slaapplaats wijzen in het klooster. Eerst wordt er gelunchd en gerust.
De monniken laten 's middags zien wat voor sportieve activiteiten zij doen om gezond te blijven.
's Avonds besluiten de kabouters om de kaart en de brief te kopiëren voor het geval ze hem kwijt raken.

Ze overnachten in het Bruine Klooster.

maandag 21 juli
Kasteel Mistrinaut

Overval door Rode Ruiters
De volgende dag krijgen Tiuri en de kabouters ijzeren paarden mee, zodat ze snel verder kunnen. Tiuri krijgt bovendien een pij mee als vermomming, zodat hij niet herkend wordt door de Ruiters die achter hem aanzitten.
Wanneer ze ergens rusten voor de lunch zien ze een eindje verderop een aantal Rode Ruiters. Tiuri wil er op af, maar mag niet, omdat hij het doelwit is van de aanval. De andere kabouters gaan er wel op af. Terwijl zij de Rode Ruiters in het bos achternajagen, wordt Tiuri overvallen door andere Rode Ruiters en de rugzak met de kaart en de brief wordt hem ontnomen.
Wanneer de kabouters terugkeren met een gevangen Rode Ruiter, vertelt Tiuri wat er gebeurt is. Gelukkig heeft hij de valse brief en kaart in de rugzak gedaan en zitten de echte in een andere rugzak.

Kasteel Mistrinaut
Niet veel later bereiken ze kasteel Mistrinaut, waar ze opgewacht worden door twee bediendes, die hen hun slaapplaats wijzen in het kasteel.
Tijdens het avondeten hebben ze een ontmoeting met de burchtvrouw en haar dochter, jonkvrouw Lavinia.

Samen met haar doen ze allerlei leuke spelletjes.
Ze overnachten in kasteel Mistrinaut.

dinsdag 22 juli
Langs de Blauwe Rivier - Kasteel Westenaut

Kasteel Westenaut
Aan het einde van het ontbijt arriveren de Grauwe Ridders. Ze nemen Tiuri mee en sluiten hem zonder uitleg op. De Grauwe Ridders vertellen Lavinia en de kabouters, dat ze Tiuri verdenken van de moord op de Zwarte Ridder met het Witte Schild. Ze willen wraak nemen op de moordenaar. Met behulp van Lavinia weet Tiuri te ontsnappen. Hij krijgt een zwaard van Lavinia en een ijzeren paard. Ook de andere kabouters krijgen ijzeren paarden en snel gaan ze er vandoor langs de Blauwe Rivier. Lavinia reist met hen mee. Zo bereiken ze kasteel Westenaut, waar ze uitrusten en enkele activiteiten doen.

Na de lunch bereiken ook de Grauwe Ridders kasteel Westenaut en deze keer weet Tiuri niet te ontsnappen. De Grauwe Ridders gaan een gevecht aan met Tiuri, maar deze weet met behulp van het zwaard van Lavinia de eerste aanvallen te weerstaan.

Toch zijn de Grauwe Ridders sterker en wanneer Tiuri op de grond ligt, komt plotseling Lavinia tussenbeide. Het misverstand, dat Tiuri de moordenaar zou zijn van de Zwarte Ridder met het Witte Schild, wordt opgelost en dan gaan verder naar de bergen.

De kluizenaar Menaures
De Grauwe Ridders rijden een eind met hen mee langs de Blauwe Rivier. In de bergen ontmoeten ze eerst twee bergmeisjes, die hen hun slaapplaatsen wijzen. Ook moeten de kabouters hier hun eigen eten plukken, want de kluizenaar Menaures had niet op zoveel gasten gerekend. 's Avonds maken ze kennis met de kluizenaar, bij wie ze de nacht doorbrengen.

woensdag 23 juli
In de bergen - De Regenboogrivier en het Tolhuis

Piak brengt Tiuri, Lavinia en de kabouters door de bergen naar het land van Unauwen.
Ze bereiken de Regenboogrivier en willen deze oversteken, maar daarvoor moeten ze tol betalen. Ze worden door een brugwachter tegengehouden, die hen niet doorlaat als ze geen tol betalen. Geld hebben ze niet, dus besluiten ze een eind verderop de rivier over te zwemmen.
Ze worden echter aan de andere kant van de rivier gevangen genomen door de strenge tolheer en de brugwachter en opgesloten in de kerker van het tolhuis. Tiuri besluit de brief te openen en de inhoud uit het hoofd te leren, omdat ze bang zijn dat de tolheer de brief wil afnemen.

Piak bedenkt, dat de tekst van de brief te zingen is op de melodie van het kamplied. Snel gaan ze oefenen.
De tolheer blijkt echter wel een goede man te zijn, alleen moeten ze wel geld verdienen voor hun overtocht. Hij vraagt hen of ze die avond voor hem willen optreden. Ze krijgen een half uur de tijd om iets te bedenken en dan mogen ze voor de tolheer en zijn gasten optreden.
Ze overnachten in het tolhuis.

donderdag 24 juli
In het koninkrijk Unauwen

Deze dag maken Tiuri, Piak, Lavinia en de kabouters nog een lange tocht voor ze de Stad van Unauwen bereiken. Ze komen onder andere door het Bos van Ingewel en de Maanheuvels.
Eindelijk komen Tiuri, Piak, Lavinia en de kabouters aan bij de Stad van Unauwen. Voor de poort van de stad zit een bedelaar, die om een aalmoes vraagt. Tiuri kan als aankomend ridder zijnde niet weigeren iets te geven, maar wordt aangevallen door de bedelaar, die ene vermomde Rode Ruiter blijkt te zijn.

Piak kan Tiuri net op tijd zijn zwaard geven, zodat de bedelaar wordt verslagen. Ze nemen de bedelaar gevangen en nemen hem mee naar het kasteel van koningin Unauwen.
Ze komen aan in het paleis, waar twee bedienden hen ontvangen en hen hun slaapplaatsen wijzen. Ze worden door de koningin ontvangen. Tiuri zingt samen met de kabouters de tekst van de brief.

De koningin schrikt en vertelt wat er in de brief staat: Het vijandige land Eviellan van de Rode Ruiters wil Unauwen aanvallen. Dankzij de brief kan koningin Unauwen maatregelen nemen. Ze nodigt de kabouters uit voor een feestelijk banket.
Ze overnachten in het kasteel van Unauwen.

vrijdag 25 juli
Terug naar Dagonaut

Nu de brief veilig is overgebracht besluit Tiuri met Piak, Lavinia en de kabouters terug te keren naar koning Dagonaut omdat hij toch geridderd wil worden. Ze gaan te voet en per ijzeren paard.
Halverweg brengen ze een bezoek aan het bewegend schilderij. Hun avontuur, "De brief voor de koning", is verfilmd en ze mogen de voorstelling bekijken.
Aangekomen in de Stad van Dagonaut krijgen ze eerst een feestelijk banket.

Aan het eind van het feest worden Tiuri, Piak, Lavinia en de kabouters door de koning en zijn vrouw onthaald. Na een korte uitleg aan koning Dagonaut waarom hij midden in de nacht zonder verklaring is verdwenen wordt Tiuri toch geridderd.

Tiuri ontvangt het witte schild van de Zwarte Ridder met het Witte Schild en mag dat schild dragen als dank voor at hij voor Dagonaut en Unauwen heeft betekend.

zaterdag 26 juli
Terug naar Ruwenda

De kabouters keren zonder Tiuri, Piak en Lavinia weer terug per ijzeren koets naar het land Ruwenda.