Scouts

Wat zijn scouts?

Scouts zijn meiden en jongens van 11 t/m 15 jaar. Ze houden van uitdaging, outdoor, creativiteit, teamwork, sport en spel. Elke week staat een ander onderwerp centraal. Jezelf ontwikkelen, respect voor elkaar en samenwerking spelen hierbij een belangrijke rol.

Installatie

Als je nieuw bent bij de scouts moet je eerst geïnstalleerd worden. Dan wordt je tijdens een kleine ceremonie, waar je ouders bij aanwezig mogen zijn, beëdigd als officieel lid. Vanaf dat moment mag je ook de groepsdas dragen en het fluitenkoord, wat je in de weken voorafgaand aan de installatie samen met de leiding hebt vervaardigd. Het maken van een fluitenkoord is een oude scoutingtraditie die wij nog in ere houden. Tijdens de installatieceremonie krijg je ook te horen bij welke patrouille je het komende jaar zal horen.

Patrouilles

Bij de Scouts van Scouting Derja zijn drie patrouilles. De spechten, vossen en dassen. Elke patrouille heeft een eigen patrouillehok, een eigen patrouille kleur en eigen patrouille linten die op het uniform bevestigd zijn. Zo herkennen de patrouille leden elkaar. Een patrouille heeft een patrouille leidster en een assistent patrouille leidster. Ook wel PL en APL genoemd. De PL ondersteunt de leiding door in de patrouille orde te houden en taken te verdelen. De APL assisteert de PL hierin. Bij problemen kunnen de PL en APL uiteraard bij de leiding terecht.

Programma opkomsten

Gewone opkomsttijden: 17:00 - 19:00

Scouts werken met kaart en kompas, maar ook met de GPS. Routetechnieken zoals de helikopterroute, bolletje pijltje en de helikopterroute zijn technieken die je eerst leert en daarna tijdens een hike gebruikt om weer op het clubhuis te komen.
Bij de Scouts leer je ook pionieren. Met pionieren maak je samen bouwwerken van pionierpalen en pioniertouw. De palen maak je aan elkaar vast met speciale knopen. Zo leer je de mastworp en je leert wat sjorren is. Je kunt verschillende bouwwerken maken zoals een schommel, een vlot, een keuken of een bank.

Scoutsweekends

Een aantal keer per jaar hebben we een kampweekend. Zoals het Sinterkerstoudennieuwweekend in december en het PL en APL weekend in februari. In april doen we mee aan de Regionale Scouting Wedstrijden in Bentveld. Dit is een geweldig spektakel waarbij 300 scouts van verschillende groepen uit de regio Hollands midden met hun patrouille strijden om de finaleplaatsen. Voor de finale ga je in het Pinksterweekend naar Baarn. De beste patrouilles van Nederland zijn hier te vinden. Op de laatste dag van dit drie daagse kamp wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Scoutskamp

In de eerste week van de zomervakantie gaan we een week op kamp. We gaan naar een labelterrein in Nederland zoals in Ommen, Baarn of Dwingeloo. Tijdens het zomerkamp slaap je per patrouille in een tent en maak je ook een gepionierde keuken. Tijdens het kamp koken we op het kampvuur, lopen we een hike en hangen we in de touwen tijdens een outdoor activiteit.