Scouting Derja Oegstgeest

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /usr/share/drupal7/includes/menu.inc).

Opgericht 30 januari 1937

Algemene gegevens van de groep

Scouting Derja is een scoutinggroep in Oegstgeest voor meisjes en jongens vanaf 5 jaar. Scouting Derja is een onderdeel van Scouting Nederland. De groep is opgericht op 30 januari 1937. Haar naam (Derja) is aan deze datum ontleend.

Clubhuis

De bijeenkomsten zijn op zaterdag in het clubhuis aan het eind van de Voscuyl in Oegstgeest. Voor een routebeschrijving klik hier.

Sinds november 2007 heeft de groep de beschikking over een nieuw clubhuis, waarin de speltakken in vier lokalen hun onderkomen hebben. Elke speltak heeft op eigen wijze zijn lokaal ingericht. Naast de lokalen voor de speltakken zijn ook de w.c.'s, de keuken en een leidingruimte in het gebouw ondergebracht. Alle ruimtes zijn te bereiken via een grote centrale hal. De groep heeft rondom het gebouw enkele velden en een kampvuurkuil.

Kijk voor een indeling van het clubhuis hier.

Financiën en lidmaatschap

De contributie bedraagt € 125,-- per jaar, waarbij de kosten voor weekends en kampen niet zijn inbegrepen. De contributie kan, indien gewenst, in twee termijnen betaald worden. Ieder nieuw lid kan drie weken komen kennis maken, daarna is contributie verschuldigd over het resterende aantal maanden van het jaar. Enige tijd na de toetreding tot de groep worden de nieuwe leden geïnstalleerd. Vanaf dat moment dragen zij het uniform van de desbetreffende speltak. Naast contributie heeft de groep ook extra inkomsten nodig. Deze worden voor een belangrijk deel verkregen uit de inzameling van oud papier. Aan het begin van de oprijweg staat een krantencontainer, die elke zaterdag vanaf 10:00 tot 17:00 open staat, zodat je je oude kranten kwijt kunt. Door het jaar heen houden we ook enkele andere grote acties, zoals Jantje Beton.

Speltakken

Scouting Derja bestaat uit 4 speltakken.

meisjes en jongens (7 - 11 jaar) (zaterdag, 14:00-16:00)
De welpen beleven allerlei avonturen in een spannend thema. Elke week reizen ze af naar een andere wereld of een andere tijd, bijvoorbeeld naar de tijd van de Ridders van de Ronde tafel of naar de wereld van Narnia. Daarbij proberen ze hun grenzen te verleggen en ondertussen ook spelenderwijs belangrijke waarden als samenwerking, hulpvaardigheid en verantwoordelijkheid aan te leren.
meisjes en jongens (11 - 15 jaar) (zaterdag, 14:00-16:00)
De scouts doen veel aan allerlei technieken, zoals kaart en kompas, sjorren, EHBO, kamperen en vuurstoken. Maar ook sport en spel, muziek en creatief bezig zijn zijn onderdelen van de activiteiten van de scouts. En iedere zomer gaan ze een week met elkaar kamperen in tenten, waarbij ze allerlei avonturen beleven.
jongens en meisjes (15 - 18 jaar)
De explorers (voorheen sherpa's) werken met projecten, die zij zelf bedenken en organiseren. Zij krijgen daarbij begeleiding, maar doen zo veel mogelijk zelf. Zij organiseren bijvoorbeeld een oliebollenbakfestijn of een beautymiddag. Vaak nemen sherpa's deel aan internationale kampen, waarbij ze kamperen met scouts uit vele landen, zoals de Wereld Jamboree of gaan ze een week naar de Ardennen, waarin je o.a. een spannende nachthike loopt.
jongens en meisjes (vanaf 17 jaar) (zaterdag, vanaf 18:00)
De stam bestaat vooral uit leiding en oud-leiding, die zaterdags na de opkomsten gezellig met elkaar samen zijn, met elkaar eten, kampvuren en nu en dan activiteiten voor zichzelf of voor de groep organiseren. Er zijn activiteiten als een moordweekend, een 8-gangen menu, een video-marathon en drie dagen rondzwerven met je rugzak en je goede humeur.

Verder bestaat de groep nog uit:

• Groepsraad: Leiding en groepsbestuur: De groepsraad bestaat uit alle leiding en het groepsbestuur (een voorzitter, een secretaris en een groepsbegeleider). De groepsraad komt één keer per maand bij elkaar om te overleggen over groeps- en spelzaken.
  • Groepsstichting: Naast de groep (de leiding en de kinderen) is er de groepsstichting. Deze stichting vertegenwoordigt de groep bij alle officiële gelegenheden. Zij beheert de groepseigendommen (clubhuizen, tenten, keukenmateriaal e.d.) en de financiën. De groepsstichting bestaat uit vertegenwoordiging van ouders en leiding.