Nationale Dodenherdenking Waalsdorpervlakte - 4 mei 2013

4 mei 2013
Info leiding - Algemene info - Fotoalbum
Verslag - Deelname

Met de scouts en de oudste kabouters en welpen (10-11 jaar) zijn we vandaag om 11:00 uur welkom voor een rondleiding op de Waalsdorpervlakte. Deze wordt verzorgd door de vereniging van de Waalsdorpervlakte. Deze rondleiding is specialer dan de meeste rondleidingen, want we krijgen ook een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van de Nationale Dodenherdenking die op de tv wordt uitgezonden. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur, waarna we terugkeren naar Oegstgeest. 's Avonds om 20:00 uur zijn we weer aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte.

Voor zowel 's ochtends als 's avond geldt, dat aan de deelnemers wordt gevraagd om eten en drinken mee te nemen.

De scouts verzamelen 's ochtends om 08:45 uur op het clubhuis. Kom op de fiets. Met de scouts (en ouders die mee willen) fietsen we naar de Waalsdorpervlakte. Om 11:00 uur hebben we een rondleiding van ongeveer 1,5 uur.

De kabouters en welpen verzamelen om 09.30 uur. Wij gaan met de auto. Hiervoor zijn enkele auto's nodig en we vragen of er een paar ouders, die ook meegaan, willen rijden.

's Avonds verzamelen we met z'n allen om 17:00 uur op het clubhuis. We willen met de auto naar de Waalsdorpervlakte. Graag willen we van de ouders die ook meegaan weten hoeveel scouts/kabouters/welpen/leiding mee kunnen rijden. We zullen een tijd moeten beginnen voor de herdenking start om 20:00 uur, maar we willen een beetje vooraan staan, want dan kan je het allemaal goed zien en kunnen we na de herdenking langs het monument lopen, een bloemetje neerleggen en snel van het terrein af. Er komen heel veel mensen, het kan dus best laat worden en koud, doe dus lekkere warme kleding aan onder je uniform. Als je een bloemetje wil neerleggen bij het monument, dan mag je deze uiteraard meenemen.

Kom in alle gevallen in compleet uniform! In dit geval draag je je blouse, blauwe broek en groepsdas. Je groepsvest /trui/hoodie is geen officieel onderdeel van het uniform en wordt 's avonds tijdens de plechtigheid niet gedragen.

Verslag

De afgelopen jaren heeft Scouting Derja jaarlijks de dodenherdenking bijgewoond en een krans gelegd in het Bos van Wijckerslooth. Dit jaar heeft de groep een keer een bezoek gebracht aan de Waalsdorpervlakte.

’s Ochtends zijn kabouters, welpen, scouts, leiding en ouders naar Wassenaar gegaan voor een rondleiding langs verschillende plekken, waar iets over te vertellen valt. De kabouters en welpen gaan met auto's en de scouts op de fiets. Ze verzamelen zich weer bij het veld vlak bij het monument. Een medewerker van de organisatie komt naar ons toe voor de rondleiding.

Bij het monument met vier kruizen wordt een Nederlandse vlag gemaakt van gekleurde dennenappels: rode, witte en blauwe.

Een eindje verderop in de duinen staat een kruis ter nagedachtenis aan de gefusilleerde verzetsstrijders.

Ook de klim naar de grote klok bovenop een heuvel wordt gemaakt.

Tot slot is er nog een ander kruis, dat ter nagedachtenis staat van een mislukte overval op een belangrijke Duitse militair, met als gevolg dat veel verzetsstrijders in het hele land worden gefusileerd.

Het is erg indrukwekkend. Tegelijk kunnen we een kijkje achter de schermen nemen van de voorbereidingen voor de herdenking van die avond. We lunchen op het veld voor we weer terugkeren naar Oegstgeest.

’s Avonds keert de groep met auto's al rond 18.00 uur terug voor het bijwonen van de herdenking. Er komen heel veel mensen en er wordt een hele rij gevormd op het pad, dat toegang geeft tot de vlakte. De stoet vertrekt om 19.20 uur, waarbij de voorste groep gevormd wordt door nabestaanden en genodigden. Het is een lang lint, dat zich in stilte voortbeweegt over het pad naar het monument toe. Ondertussen wordt onophoudelijk de grote Bourdonklok geluid. Om ongeveer 19.40 uur arriveert de stoet bij het monument. Daar wordt gewacht tot even voor 20.00 uur de Bourdonklok stopte met luiden. De taptoe wordt geblazen, waarna 2 minuten stilte volgt. Het Wilhelmus wordt ten gehore gebracht, waarna de Bourdonklok weer begint te luiden. Een ieder kan vervolgens langzaam weer doorlopen en langs het monument lopen.

Ook wij lopen erlangs en leggen bloemen neer. Na nog een bezoek aan de klok keert de groep weer huiswaarts.

Het is een bijzondere dag voor de leden van de groep, die ze niet gauw zullen vergeten.

De volgende leden en ouders zijn meegeweest:
- stam, leiding en bestuur: Aaldert, Aart-Teun, Andrea, Ceres, Ellen, Erwin, Leontien, Manon, Marianne, Rianne, Stefano en Toin
- kabouters en welpen: Mirjam (vriendin Silke), Pascale, Senne, Silke en Suzanne
- scouts: Dorien, Elma, Frederiek, Freija, Kiora, Marieke, Nienke, Noa, Terry en Xanthe
- ouders: Adrie (Ellen), Dirk (Suzanne), Henk (Pascale), Kees en Rolien (Terry), Maaike (Aalderts vriendin), Minou (Silke), Monique en Peter (Marianne), Pieter en Sandra (Marieke) en Sietske (Freija en Senne)