Kabouters

Ruwendakring
1999-2013

Groepsfoto zomerkamp 2010
Groepsfoto zomerkamp 2010 (JubJam100)

Hieronder vind je de algemene informatie over de Ruwendakring, de voormalige speltak van de Kabouters van Scouting Derja.
In januari 2010 worden de welpen opgericht. Vanaf mei 2011 t/m zijn de kampen en vanaf augustus 2011 ook de opkomsten van de welpen gezamenlijk met de kabouters.
De kabouters worden opgeheven in september 2013. De speltak gaat voortaan verder onder de naam welpen.

Wat zijn kabouters?

Kabouters zijn meisjes van 7 t/m 11 jaar.
Als kabouter speel je in een groep en deze groep noem je een kring. De naam van onze kring is Ruwendakring.
Een kring is weer verdeeld in groepjes van ongeveer zes kabouters. Zo’n groepje heet volkje.

Het kabouter-thema: Ruwenda

Sinds 24 oktober 1998 beleven de kabouters van Scouting Derja allerlei avonturen in het land Ruwenda. Daar wonen drie prinsessen, die allerlei avonturen beleven. Daarbij worden zij geholpen door verschillende kaboutervolkjes, die wonen in het moeras, in de wouden, in de jungle of in de bergen.
Meer informatie vind je op de pagina Kabouterthema.
In het seizoen 2011-2012 spelen de kabouters samen met de Welpen en worden de thema's van kabouters en welpen vermengd.

Programma opkomsten

Tijdens de avonturen, die de kabouters met de prinsessen beleven komen ze voor allerlei moeilijkheden te staan, die opgelost moeten worden. Er wordt een beroep gedaan op de kennis, de kracht en de hulpvaardigheid van de prinsessen en de kabouters. Samen weten ze steeds weer de moeilijkheden te overwinnen. Door opdrachten, spelletjes, speurtochten en creativiteit wordt elk avontuur weer tot een goed einde gebracht.

Gewone opkomsttijden: 10:00 - 12:00

De kabouters mogen al om 9:30 komen als ze dat leuk vinden, om samen met elkaar te spelen of aan hun insignes te werken.
De opkomst begint om 10:00 precies.

Groepsmeel

De informatie over de opkomsten wordt wekelijks per e-mail verstuur in de zogenaamde Groepsmeel.
In de Groepsmeel staat geschreven wat er de komende zaterdag(en) gaat gebeuren en andere mededelingen, die van belang zijn. De Groepsmeel is bestemd voor alle kinderen én ouders. De leiding rekent erop dat de Groepsmeel wordt gelezen. Iedere week op woensdag wordt via e-mail bekend gemaakt dat de nieuwe Groepsmeel is gemaakt.
Nu en dan verschijnt er een aparte Kaboutermeel, wanneer er specifiek iets voor alleen de kabouters bestemd is. De eerste Kaboutermeel verscheen al in september 2000!

Kabouterboek

Voor alle kabouters zijn er twee multomapjes met daarin alles wat je over de kabouters wilt weten. In het eerste mapje (wit) staat alles over scouting en over het kabouterthema. Er zijn hoofdstukken met insignes en met liedjes. Verder kun je er alles vinden over het leggen van knopen, over het kompas en over geheimschrift en nog veel meer. Het tweede mapje (gekleurd) bevat het verhaal De Zwarte Trillium over de avonturen van de prinsessen. Beide mapjes worden steeds aangevuld met nieuwe bladzijden en nieuwe verhalen, zodat het boek steeds completer wordt. De kosten voor het kabouterboek bedragen € 10,-- en je kunt het kopen bij de leiding.

Volkjes

De kabouters spelen in volkjes van maximaal zes kinderen, waarbij de oudste (hoofdkabouter) de jongere helpt. De volkjes hebben elk een eigen kleur en dragen de namen Vispi (Bergvolk, blauw), Wyvilo (Woudvolk, rood), Glismak (Junglevolk, geel) en Skritek (Moerasvolk, groen). Er is speciale themakleding in de kleuren van het volkje bestaande uit prinsessenjurken en ridderpakken. De kabouters dragen die nu en dan als ze meespelen in het thema en bij speciale gelegenheden, zoals installatie en overvliegen.

Alle kabouters hebben hun eigen Ruwendanaam. Je kunt de namen en de volkjesindeling vinden op de pagina Volkjesindeling.

Installatie

Nieuwe kabouters, die na drie keer kijken besluiten te blijven worden op een gegeven moment geïnstalleerd tot echte kabouters. Zij krijgen dan de insignes voor op het uniform en de groepsdas. Dit is elke keer weer een grote gebeurtenis, waarbij ook ouders mogen komen. Ze krijgen dan ook te horen in welk volkje ze zitten en krijgen voor het eerst de themakleding aan.

Overvliegen

Kabouters, die te oud geworden zijn, vliegen over naar de padvindsters. Het overvliegen vindt meestal plaats op één van de eerste opkomsten na de zomervakantie. In principe vliegen kabouters, die vòòr 1 januari elf jaar worden, in september van dat jaar over.

Kerst

Met Kerstmis houden we een sfeervolle opkomst in de avond. De hoofdkabouters bereiden het voor en zijn de gastvrouwen. Er is een maaltijd, en de kabouters mogen komen in hun kerstfeestkleren. Er worden spelletjes gedaan en er gebeurt altijd wel iets speciaals.

Sint-Jorismarsen

Elk jaar in mei worden door de drie Oegstgeester groepen de Nationale Sint-Jorismarsen georganiseerd. Dit gebeurt al sinds 1946, dus al meer dan 50 jaar! Deze wandelmarsen beginnen en eindigen bij kasteel Oud-Poelgeest, waar ook een hele markt met allerlei scouting-activiteiten plaatsvindt. De kabouters lopen 7,5 kilometer en krijgen na afloop een medaille (of een 2-tje of 3-tje etc. als ze al eerder hebben meegelopen).

Kabouterweekends

Twee maal per jaar wordt er een weekend georganiseerd: een winterweekend en een lenteweekend. Het is altijd erg gezellig om met alle kabouters in één lokaal te slapen en allerlei avonturen rondom een bepaald thema te beleven.

Kabouterkamp

Ieder jaar in de eerste week van de zomervakantie gaan de kabouters een week op kamp ergens in een clubhuis in Nederland. Ze beleven dan van alles en nog wat in een bepaald thema en het is best spannend om een week lang met leeftijdsgenootjes te spelen en in dezelfde ruimte te slapen. Het kamp is meestal het hoogtepunt en de afsluiting van het jaar.

Kijk voor een overzicht op de pagina Kabouterkampen- en weekends.