U bent hier

Geschiedenis van de groep 1945

Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (regel 775 van /usr/share/drupal7/modules/book/book.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /usr/share/drupal7/includes/common.inc).


Geschiedenis van de groep
  1945 

  

april-mei Clandestiene opkomsten bij meisjes thuisAfzetting Breestraat (herhaalde malen) i.v.m. verwachte intocht der Canadezen
Er wordt hard gewerkt om de groep weer te organiseren om straks als de bevrijding komt meteen weer klaar te staan. Een aantal leidsters (waaronder Anneke Caro) haalt als de oorlog bijna afgelopen lijkt te zijn al vast een aantal padvindsters bij elkaar en worden er weer clandestien opkomsten gehouden bij sommige meisjes thuis. Enkele keren gaan ze naar Leiden, zo goed als mogelijk in uniform, om de Canadese bevrijders binnen te halen, die steeds maar niet komen. Uiteindelijk zijn ze er dan toch. De padvindsters helpen mee met het afzetten van de Breestraat.

10 mei Wijdingsdienst in de Hooglandse Kerk voor padvinders en padvindsters
In de Hooglandse kerk wordt 's morgens een wijdingsdienst georganiseerd, speciaal voor padvinders en padvindsters.

10 of 11 mei Zanghulde aan de Canadese bevrijders bij kasteel Oud-Poelgeest
De padvindsters brengen een zanghulde aan de Canadese bevrijders, die hun tenten opgeslagen hadden rond kasteel Oud-Poelgeest. De padvindsters waren uitgenodigd om de sloot af te zetten en eventuele 'hethoofden' tegen te houden. De 23 Canadezen horen de zanghulde aan, waarop de padvindsters veel geoefend hadden om een goede Engelse uitspraak te hebben. Van de Canadezen krijgen ze thee aangeboden, die echter mierzoet en met veel melk was. Sommigen vinden dit niet echt lekker. Sommige padvndsters proberen om een armband met Interpreter (tolk) te behalen bij de plaatselijke authoriteiten.

12 mei Bevrijdingsfeest in de Stadsgehoorzaal
's Avonds wordt er een bevrijdingsfeest gehouden in de Stadsgehoorzaal, waar een aantal padvindsters bij aanwezig zijn.

16 mei Opkomst Padvindsters in kleuterschooltje Warmonderweg; nieuwe rondes
Op deze opkomst in de kleuterschool aan de Terweeweg wordt door Almo verteld, wie rondeleidster en assistent-rondeleidster worden. Er worden twee nieuwe rondenamen bedacht: de "Duindoorn" en de "Korenbloem". Er worden fluitsignalen geleerd. In het Leidse Hout worden wilde bloemen gezocht, waarbij tegelijk alles wat met een "b" begon opgeschreven. Terug worden de namen van de bloemen uitgezocht en de "b"-woorden opgelezen.

Kabouterkring en Juniorenvendel
Er zijn twee kabouterkringen met als namen Zonnestraaltjeskring en Uilenkring. De padvindsters zijn onderverdeeld in Junioren (met twee vendels: Wiwokvendel en Helivendel) en Senioren (Derja III-vendel).

zomer Juniorenkamp
De padvindsters hebben een zomerkampje in Vogelenzang. Eén van de programmaonderdelen is het leren vuurstoken en vervolgens de hete as "bewaren" onder het zand, zodat het de volgende dag gebruikt kan worden om een nieuw vuur te stoken.